/0359
CVE9

The redevelopment of the former Hotel Francia (1954), located in Corso Vittorio Emanuele II, right in the centre of Milan, envisages the creation of the “CVE9” office building, a new prestigious, avant-garde and high-level location.

The project, which is particularly sensitive to the theme of sustainability and the environment, aims at the architectural, functional and technological redevelopment of the external and internal facades, of all the common areas (hall, internal courtyard and terrace), the reorganisation of the office floors (open air spaces) and the energy efficiency of the entire building complex, the objective of which is to achieve LEED Gold and Well Silver Certified Building certification.

 

SITE

Corso Vittorio Emanuele II° 9, Milan | Italy

DATE

2019 - ongoing

SURFACE

8.000 SQM

CLIENT

Generali Real Estate SPA

PROJECT MANAGEMENT

Artelia Italia SPA

TYPE OF WORK

Concept, integrated design, (scheme design, detail design), site supervision, planning permits

PARTNER-IN-CHARGE

Federica De Leva

PROJECT TEAM

Silvia Turati (Project Leader), Antonio Sergi, Nicola Romagnoli, Andrea Angonoa, Francesco Viganotti, Chiara Tesoro

MEP and Structure design

BMS Progetti srl

Site supervision

AECOM

H&S

TEKNE SPA

Fire prevention

Studio Mistretta & Co.

Construction firm

SERCOS SPA

The project envisages the conservation of the façade on Corso Vittorio Emanuele through the restoration of the stone elements and plaster finishes while maintaining the existing surface colouring. The intervention also includes the replacement of the existing window and door frames with similar ones, but with thermal and acoustic performance in compliance with standards.

The facade overlooking the inner courtyard will be redesigned as a whole in order to give it a contemporary look. The wall infill between the structural grid of pillars and floors will be completely demolished.

The new façade will be redesigned using a modular system of full-height vision mirrored windows and doors which, while respecting the existing structural framework, fully incorporates the architectural concept of the square module that characterises the Corso Vittorio Emanuele façade.

 

The original external façade, restored and enhanced in its pattern of stone panels, is a compact diaphragm marking the passage to an unexpected dimension

From the vibrant heart of the city to the interior, the scenic main reception area is the gateway, with two entrances from Galleria De Cristoforis and Corso Vittorio Emanuele.

The entrance from the Galleria De Cristoforis becomes the main entrance to the new, extended lobby area, which houses a new reception desk.

Large open spaces, places to work in silence, places to share and socialise

Nature inserts, terraces and gardens on three floors. From the immersive courtyard created from the ground floor roof and located on the first floor, to the roof garden. Green areas, steps, wooden seating and composite ‘greenwood’ flooring.

Designed for the well-being of its inhabitants, thanks to energy saving, reduced environmental impact and ecological quality of the interior. The entire building was developed according to the strictest LEED and WELL parameters.

Energy class by design:
LEED Gold and Well Silver Certified Building