Palazzo di Fuoco 

Site: P.le Loreto, Milan | Italy

Date: 2017 – ongoing

Area: 16.000 smq.

Cliente: Kryalos SGR

Project management: JLL - Jones Lang Lasalle Spa

Type of work: Concept design, integrated design (scheme design, detail design, construction design), site supervision, planning permits, fire prevention design, H&S, final work inspection and client handover, LEED certification

Partner-in-chargeAntonio Gioli, Federica De Leva

Design team: Danilo Annoscia, Antonio Sergi, Nicola Borsato, Valentina Beretta, Francesca Bettetini, Milica Cudic, Andrea Santantonio, Denis Zuffellato, Andrea Angonoa, Alice Chiesa

Consultants: BMS Progetti srl (MEP desig, structure design, fire prevention design, H&S, LEED certification), GAD - Global Assistance & Development (Cost Control and computing), Eurodesign sas di Adriano Crotti (facade design), Voltaire Lighting Design sas (lighting design)

Watch the video at this link: https://palazzodifuoco.it/

 

After  winning  the  architectural  design  competition by Kryalos, GBPA ARCHITECTS was commissioned to renovate an office building,  named  “Palazzo  di  Fuoco” , designed in the 1960s by architects Giulio Minoletti  and  Giuseppe  Chiodi,  located in  Piazzale  Loreto  in  Milan.  The  ”Palazzo di Fuoco“ was an innovative project for the  time,  a  real  palette  of  new  ideas and  technological  devices,  in  which light,  color  and  transparency  became the  conducting  themes.  An  original, architecture,  which  was  exhibited  at  a point  of  urban  significance.  The  project actualizes  the  space  at  ground  floor with two main entrances and a covered internal  double  height  square  and reorganizes  the  existing  floors  with  new vertical connections. The  remodeling  of  the  new  façades  is thought  to  respect  the  original  design and  to  be  integrated  with  the  night lighting system of the building.  By  using  high  performance  LEDs technology  is  possible  to  create the  dialogue  between  internal  and external spaces, as originally thinked by Minoletti. Every choice to re-qualify and enhance  the  building,  now  distorted by  the  transformations  over  time,  arises from  the  will  to  preserve  as  much  as possible  the  original  idea  and  its  unity of  image,  taking  on  the  themes  of  its architecture,    reinterpreted  in  the  light of contemporary reality and of the most modern  technologies  available  today. The aim of the project is to return those characters  of  originality  and  innovation of technology and exceptionalities now lost  and  restore  to  the  building  those distinctive elements that made it one of the  most  representative  works  of  Milan of the early sixties, welcomed with great clamor  from  the  public  and  from  the foreign and Italian press of the time.

 

Photo Credits by Marco Introini | photography